مجله وبشناسی
وبشناسی به عنوان برابرنهاده پارسی برای واژه انگلیسی "Webology" و واژه فرانسوی "Webologie" انتخاب شده است. از لحاظ لغوی «وبشناسی» از دو واژه وب "Web" و پسوند "شناسی" به عنوان برابرنهاده "Logia" یونانی، "Logie" فرانسوی، یا "Logy" انگلیسی، تشکیل شده است. وبشناسی در اصطلاح یعنی علم وب. به عبارت دیگر، وبشناسی علم جدیدی است که به مطالعه جنبههای گوناگون پدیده وب جهانگستر (تولید، ذخیره، نمایهسازی، جستجو، بازیابی و اشاعه اطلاعات در محیط وب، تجارت و بازاریابی از طریق وب، تاثیرهای علمی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، و سیاسی وب، و غیره) میپردازد. در راستای مطالعه و شناسایی جنبههای گوناگون وب، مجله وبشناسی راهاندازی شده است. مجله وبشناسی، مجله الکترونیکی علمی-پژوهشی بینالمللی در حوزه علوم کتابداری و اطلاعرسانی و علوم رایانه است که در جهت رسیدن به اهداف پیشگفته، مقالههای مرتبط با جنبههای مختلف وب را منتشر مینماید.
هشت سال از عمر مجله وبشناسی انگلیسیزبان میگذرد. تعداد استنادهای مجله در مجلهها و همایشهای خارجی به 975 استناد رسیده و در مجلههای موجود در پایگاه آی.اس.آی. 196 بار مورد استناد قرار گرفته است، بر اساس همین میزان استناد موجود در آی.اس.آی. ضریب تأثیر مجله بیش از دو است. در مجموع، مجله موفقی بوده است. یکی از اهداف اولیه راهاندازی مجله وبشناسی این بود که زمانی فرا برسد که رشتهای یا علمی به نام وبشناسی در دانشگاهها تدریس شود. اینک در برخی دانشگاهها چنین رشتهای وجود دارد و برخی نیز حداقل یک درس در این حوزه تدریس میکنند. اغلب مجلههایی که در یک حوزه خاص بنیان گذاشته میشوند بعد از چند دهه منجر به تاسیس یک علم جدید میشوند، برای نمونه، مجله کتابداری که توسط ملویل دیویی و چارلز امی کاتر در آمریکا بنیان نهاده شد مبانی نظری علم کتابداری را فراهم کرد، یا مجله علمسنجی یک زیرشاخه از علم کتابداری را بنیان نهاد.
بنده براین باور بوده و هستم که تولید علم مساله مهمی است، اما اشاعه و ترویج آن در مقیاس بینالمللی و گسترده مساله مهمتری است. به همین دلیل از سال 2004 به جرگه طرفداران دسترسی آزاد پیوسته و هرچیزی که بنویسم را از کانالهای ارتباطی مختلف در دسترس کاربران قرار میدهم. ممکن است شخصی بزرگترین تولیدکننده یک محصولی باشد ولی اگر نتواند محصول خود را در بازار ملی و بینالمللی عرضه نماید، در عمل تولید آن هم ارزش و فایدهای ندارد و فقط هدر دادن زمان، انرژی و منابع مالی است. این دقیقاً مشکلی است که خیلی از مجلههای دنیا و به ویژه مجلههای ایرانی انگلیسیزبان دارند؛ به ندرت در گروههای بحث تخصصی عرضه میشوند، دستاندرکاران مجله هنوز تفکر سنتی دارند و فکر میکنند که کاربران (خوانندگان) مجله بیکار هستند و برای خواندن آن حتماً به کتابخانهها رجوع خواهند کرد؛ در حالی که با یک نامه الکترونیکی میتوان مجله را به استحضار هزاران نفر در جهان رساند.
با سلام و احترام خدمت جناب آقای دکتر نوروزی . داشتم در اینترنت دنبال دوستان میگشتم که نام مبارک جناب آقای دکتر را مشاهده نمودم و خیلی خیلی خوشحال شدم و برایم خاطرات 20 سال پیش در دانشگاه شیراز مجسم شد و دلم برای آقای دکتر خیلی تنگ شد . اگه عنایت بفرمایند خوابگاه شهید دستغیب دانشگاه شیراز اتاق 106 یکی از هم اتاقی ها هم آقای حمید رضا نعمتی شیخ احمدلو ، یکی از دوستان صمیمی نیز آقای بهراز خدمتی که دلم برای ایشون هم خیلی تنگ شده و متاسفانه هیچ سراغی ازش ندارم . حالا اگر خاطر شریف دکتر نوروزی باشیم ، خیلی خوشحال خواهیم شد . اگر منو به یاد آوردین ؟!!!
با سلام و احترام جناب دکتر نوروزی امیدوارم سلامت بوده باشید . خیلی خوشحال خواهم شد که کمی هم به یاد خاطراتتان افتاده باشید .بازهم جسارت میکنم که اگر منو به یاد آوردین ؟!
سلام رفیق: آقا مهدی یک نامه خصوصی برای شما ارسال کردم جواب ندادید. فکر کنم ایمیل من داخل اسپم ها رفته باشد. لطفاً ملاحظه بفرمایید.
سلام آقا مهدی زارعی. پیام خصوصی شما را دیدم. بسیار سپاسگزارم. تا حالا دوبار سعی کردم به آدرس ایمیل که گذاشته بودید نامه بنویسم و نامه نوشتم ولی انگار شما نامه هایم را نمی بینید. شاید به اسپم رفته باشند. لذا آدرس ایمیل خود را می گذارم. اگر روزی اینجا سر زدید لطفا برای من ایمیل بفرستید. nouruzi@gmail.com با سپاس ارادتمند علیرضا